



#### **Professional Short Course**

National Acid Sulfate Soils Guidance – identification and assessment

## **Draft Course Program**

### Thursday 7 November 2024: Introduction to acid sulfate soils and sampling (9:00 am - 5:00 pm)

9:00 to 9:15	Welcome and introductions	Graham Lancaster EAL, SCU	15 min
9:15 to 10:05	Introduction to acid sulfate soils	Dr Leigh Sullivan ASSMS	50 min
10:05 to 10:55	Introduction to acid sulfate soils in WA: typical soil and groundwater characteristics	Dr Steve Appleyard WA DWER	50 min
10:55 to 11:10	Morning tea		15 min
11:10 to 11:40	Introduction to National acid sulfate soil guidance	Graham Lancaster EAL, SCU	30 min
11:40 to 12:15	Legislative framework for managing acid sulfate soil risk	Dr Steve Appleyard WA DWER	35 min
12:15 to 12:40	When do sites need to be investigated for acid sulfate soils?/Desktop assessment	Dr Leigh Sullivan ASSMS	25 min
12:40 to 13:20	Lunch		40 min
13:20 to 13:55	Field assessment and sampling	Dr Leigh Sullivan ASSMS	35 min
13:55 to 14:20	Acid sulfate soil reporting requirements: investigation reports	Brad Palmer Galt Environmental	25 min
14:25 to 17:00	Field trip - Spoonbill Reserve, Stirling		2 h 35 min

#### Friday 8 November 2024: Assessment and management of acid sulfate soils (9:00 am – 5:00 pm)

9:00 to 9:15	Welcome and introductions  Graham Lancaster EAL, SCU		15 min	
9:15 to 10:15	Introduction to laboratory assessment of acid sulfate Soils Graham Lancaster EAL, SCU		1 h	
10:15 to 10:25	Short break			
10:25 to 10:55	Introduction to laboratory assessment of acid sulfate soils (continued)	Graham Lancaster EAL, SCU	30 min	
10:55 to 11:10	Morning tea			
11:10 to 11:40	Introduction to laboratory assessment of acid sulfate soils (continued)	Graham Lancaster EAL, SCU	30 min	
11:40 to 12:10	Interpretation and analysis of laboratory and field results (case studies)	Dr Leigh Sullivan ASSMS	30 min	
12:10 to 12:40	Interpretation and analysis of laboratory and field results (practical exercise)	Dr Leigh Sullivan ASSMS	30 min	
12:40 to 13:30	Lunch			
13:30 to 14:10	Interpretation and analysis of laboratory and field results (practical exercise - continued)	Dr Leigh Sullivan ASSMS	40 min	
14:10 to 14:15	Short break		5 min	
14:15 to 15:00	An overview of acid sulfate soil and groundwater management	Dr Karen Mackenzie Geosyntec	45 min	
15:00 to 15:15	Afternoon tea		15 min	
15:15 to 15:45	Acid sulfate soil reporting requirements: management plans and closure reporting	James Gibson Western Environmental	30 min	
15:45 to 15:50	Short break		5 min	
15:50 to 16:50	Case examples from the consulting industry perspective	Alan Foley RPS	1 h	
17:00	Conclusion			





#### **Professional Short Course**

National Acid Sulfate Soils Guidance – identification and assessment

# **Draft Field Trip Itinerary**

Thursday 7 November 2024: Introduction to acid sulfate soils and sampling

Time	Location	
14:25 Travel 30 min	Mercure Hotel Perth CBD	Depart venue
14:55  Duration 1h & 35 min	Spoonbill Reserve, Shearwater Drive Stirling	Dr Steve Appleyard (WA DWER), Leigh Sullivan (ASSMS) & Graham Lancaster (SCU)  Site introduction Impacts of acid sulfate soils on parkland, lake and ground water quality  Remediation work by Edith Cowan University and effects this has had on the distribution of sulfide minerals in the soil profile.  Field sampling and assessment including:  use of field indicators, appropriate sampling regimes, soil sampling technique, soil logging, the field pH and peroxide test, how to select the appropriate sample for analysis, and safe transport samples to lab.  Demonstration by Direct Push Probing on the use of a drill rig to sample acid sulfate soils, and how to conduct field tests and sampling.
16:40 Travel 30 min	Spoonbill Reserve, Shearwater Drive Stirling	Depart Spoonbill Reserve
17:00	Mercure Hotel Perth CBD	Arrive back at venue